tisdag 18 september 2018

Vad behöver man för att börja lära sig japanska?

I början behövs det en textbok, Minna no nihongo eller Genki är i mitt tycke de bästa.Genki finns på Bokus(Affiliate länk) Även Minna no nihongo finns på Bokus (Affiliate länk) Båda har använts på japanskakurserna på Göteborgs universitet, så de håller bra kvalitet. Genkis förklaringar av grammatiken är tydligare, men i adjektiv böjningen tycker jag att de använder svårare varianter än Minna no nihongo.

Hiragana och katakana, vilka är de två stavelsealfabet som används i japanska lärs ut i både Minna no nihongo och Genki, men de går relativt smärtfritt att lära sig på egen hand på till exempel Wikipedia
Den sista komponenten för att lära sig läsa japanska, kanji, är dock ett sisyfosprojekt och kommer troligen att ta dig flera år att bemästra. Genki och Minna no nihongo innehåller båda vissa kanji, men det bästa är att direkt efter att du lärt dig hiragana och katakana ladda ner någon av de många kortlekar med inlärningskort med kanji som finns till Anki

Så snart som möjligt är det bra att överge textböckernas tillrättalagda texter för att läsa riktigt japanska. Manga är bra på det viset att de oftast innehåller furigana, som visar hur de olika kanjina uttalas. Sciencefictionbokhandeln har en bra sortering av manga(ej affiliate länk) på japanska.

Men generellt är det lättare att läsa japanska på nätet. Det är enklare att klistra in kanjina från till exempel Asahishinbun eller Yahoo Japan i Jim Breens WWWJDIC eller Google translate än att slå i ett fysiskt lexikon bland alla radikaler för att hitta kanjit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar