Scott Adams skriver i How to Fail at Almost Everything and Still Win Big om vikten av att använda system, istället för mål. Hur kan jag tillämpa den tankegången?
- För det första så får jag försöka glömma att jag vill lära mig 2000 kanji, istället skall jag försöka skapa ett system för att lära mig kanji
- Att lära sig kanji är ju inget självändamål, även om kanji är väldigt vackra. Det övergripande målet är att lära mig läsa. Alltså skall jag skapa ett system för att lära mig läsa.
- Grammatik. Jag kan redan nog med grammatik för att hjälpligt kunna läsa efter mina tidigare studier
- Ordförråd Mitt ordförråd är inte så stort. Dessutom kan jag säkert en del ord, utan att kunna deras kanji.
- Ljudning för att lära sig nya ord. I västerlandet är väl detta sättet vi lär oss nya ord på. Vi vet hur ordet troligen uttalas och dess betydelse från textens sammanhang. I japanska är det inte lika lätt att veta hur ordet uttalas om det är ett okänt kanji. Är ordet dock sammansatt av två eller fler kanji, kan vi i många fall gissa hur det skall uttalas, och vi får dessutom hjälp av tecknen att gissa betydelsen
Det viktiga är inte kanji, utan att utsätta sig för text. Jag bör eventuellt begränsa mig och bara utsätta mig för text inom ett visst område tills jag behärskar det ordförrådet. Jag har redan en daily i Habitica för att plugga kanji. Jag kommer att lägga till en till, för att läsa japanska. Jag kommer inte att sätta något minimikrav, jag vill inte att det skall kännas som ett tvång och att jag därför tröttnar.
Jag kommer att börja med att läsa ur Nippontalk eftersom bloggen har ett bra upplägg med dels furigana som hjälp för uttal och dels är texterna även översatta till engelska. Jag föredrar att göra det så lätt som möjligt för mig att utsätta mig för så många tecken som möjligt.
Skulle jag börja med en text helt på japanska, så skulle det innebära att jag skulle få ödsla onödig tid på att försöka luska ut betydelsen av texten, när det egentligen handlar om att lära sig betydelsen av texten så att man med hjälp av orden man lär sig genom detta kunna ta sig an nya texter i framtiden. Jag är för övrigt motståndare till lexikon som använder hiragana och katakana av samma anledning. Det finns inget mervärde i att spendera mer tid än nödvändigt på att hitta ordet man söker, bara för att man envisas med att inte använda romaji.
Nya glosor kommer jag att lägga in i Anki, jag kommer att koncentrera mig på det jag tycker verkar användbart, och på "coola" ord som kan vara kul att kunna, även om de kanske inte är så användbara.
Den 8:e december kommer jag att göra ett test i appen benkyou. Just nu kan jag köra JLPT nivå 4 med mer än 75% rätt. Jag hoppas kunna stiga åtminstone en level.
Minnespalats
Jag är också fascinerad av minnespalats, så jag har skapat två stycken som tar 40 tecken vardera. Förutom att läsa, repetera kanji i Anki, lägga in nya ord i Anki så kommer jag att experimentera med att lära in kanji rätt upp och ner från boken Essential kanji. När minnespalatsen blir fulla, så kommer jag troligen bara att göra smärre förändringar i dem när jag lägger in nya tecken. Till exempel att det snöar eller liknande, för det var ett väldans jobb att bara skapa palatsen, så tveksamt om jag orkar göra nya.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar